Tweede “IkMaak een 3D printer” cursus

English summary below.
Meer build-party info is te vinden op de Events pagina.

Wat is een 3D printer? Met een 3D printer is het mogelijk tekeningen uit de computer om te zetten naar fysieke voorwerpen.

IkMaak.nl organiseert de tweede 3D printer bouwcursus in Maastricht.

Bij deze cursus worden samen met de andere deelnemers en leden van de community tien 3D printers gebouwd, die de deelnemers daarna mee kunnen nemen voor eigen gebruik. De machines worden gebouwd in het weekend van 23-25 september. Er is een introductiebijeenkomst voor deelnemers op 10 september, waarin de te volgen procedure wordt uitgelegd.
De onderdelen van deze printer worden door ons verzameld, zodat iedereen dezelfde kit gebruikt, en we samen kunnen werken om dezelfde machine te maken. Hierdoor kan zich in korte tijd een community vormen, die samen de ontwikkeling en het gebruik van 3D printers kan bevorderen. Doordat dit low-cost en op persoonlijke titel gebeurt, is deelname goedkoop, maar geheel voor eigen risico. Het ontwerp is door veel mensen in gebruik, dus het is wel een beproefd model.
Het ontwerp is op veel punten verbeterd in de tijd sinds de vorige cursus, ons materiaal zal hiermee rekening houden. De printer die wij bouwen is dus anders dan die uit februari. Ook de software is inmiddels sterk verbeterd, dit zal ook worden behandeld, zodat iedereen bekend is met de laatste stand van zaken.

Het onderwerp van de cursus: De RepRap Prusa Mendel

Welke 3D printer?
Wij maken bij deze cursus gebruik van de Reprap printer. Reprap is een project waaraan veel mensen wereldwijd samenwerken om een 3D printer te ontwerpen en te bouwen. Op het moment is het populairste model de Prusa Mendel, een zo ver als mogelijk geoptimaliseerd ontwerp, dat veel sneller te bouwen is dan zijn voorgangers. Dit ontwerp is gemaakt door Josef Průša, een jonge Tsjechische ontwerper. Hij zal hopelijk een videobijdrage doen tijdens de cursus, vanuit Amerika, waar hij spreekt op de OSHW conferentie en MakerFair in New York. Verder zijn er bekenden uit de community uitgenodigd, zoals o.a. Kliment, die de documentatie voor de Prusa Mendel verzorgt. Meer info hierover volgt.

Wat kan je met een 3D printer maken?
Met een 3D printer is het mogelijk tekeningen uit de computer om te zetten naar fysieke voorwerpen. Het voorwerp wordt opgebouwd uit een dunne plastic sliert, daar wordt een tekening mee gemaakt, en daarna een volgende tekening erbovenop. Hiermee bouwt het model zich laag voor laag op, totdat het de vereiste hoogte bereikt is.
Ontwerpen hiervoor zijn met 3D modelling te maken, of te downloaden op Thingiverse, een soort Wikipedia van voorwerpen. Hierdoor is het mogelijk ontwerpen van internet te downloaden, en die op de printer werkelijkheid te laten worden. Het modelleren is geen deel van deze cursus, maar bij interesse kan dit in een volgende cursus behandeld worden. Omdat het gehele RepRap ontwerp open source is, kunnen verbeteringen aan de printer vaak zelf uitgeprint worden, en zo wordt de printer steeds beter. RepRap is een van de meest vooraanstaande open source hardware projecten.

LET OP! De plaats in de cursus is beperkt, slechts 10 in totaal, en al deels ingevuld. Inschrijving is pas geldig als de kosten zijn betaald. Aanmelden/informatie vragen kan door middel van een mail naar info at ikmaak punt nl. Als de plaatsen zijn opgevuld maken wij een lijst voor volgende cursussen, dus geef ook aan of je hierin geïnteresseerd bent.

De belangrijkste info op een rijtje:
Wat: 3D print bouw-workshop
Waar: FabLab Zuid-Limburg in Maastricht
Data: Bouwen 23-25 september, Introductiebijeenkomst voor deelnemers 17 september om 19.00 in FabLab Zuid-Limburg
Kosten: 850 euro, best te betalen tijdens de introbijeenkomst.
Aantal deelnemers: 10 machines, 1-2 deelnemers per machine.
Inbegrepen: Alle onderdelen voor de machine, printmateriaal.
Zelf meenemen: Laptop, Gereedschap.
Praktische vaardigheden: Enthousiasme, technisch inzicht, doorzettingsvermogen, precisie.
Waarschuwing: Alles is op eigen risico, wij doen ons best, maar zijn niet verantwoordelijk voor enig ongeval etc.
Waar moet je nog meer op letten? Het gaat niet om een commercieel product, maar om een door mensen bedachte en uitgevoerde kit. Hoe beter je m in elkaar zet, hoe beter hij print.
Opties: Gereedschap heeft niet iedereen, wij kunnen die ook proberen te kopen voor meerdere deelnemers. Verder kunnen we ook materialen extra regelen, zoals printmateriaal, etc.
Projectpagina: Alle info is terug te vinden op: https://ikmaak.nl/eenblog/2011/09/07/tweede-3d-printer-cursus-maastricht/
Aanmelden: Aanmelden kan middels een mailtje naar info at ikmaak punt nl of ruben.lubbes at gmx dot net.
Let op, deze pagina wordt regelmatig aangevuld, houd hem in de gaten.

Tijdsschema cursus:

Vrijdag: 19.00 – 22.00+ Introductie en mechanische opbouw

Zaterdag: 10.00 – 19.30 Mechanisch af bouwen en elektronische aansluiting

Zondag: 10.00 – 19.00+ RepRap afstellen en software uitleg.

Op zaterdag is er ook een gezamenlijk etentje met de deelnemers, om zo in een andere omgeving na te kunnen praten. Dit wordt georganiseerd in een naburig restaurant, maar is optioneel, en niet inbegrepen.

We hebben iemand die voor eten etc. zorgt, dus tijdens de cursus is voldoende eten aanwezig. Heb je speciale eetwensen of eisen, geef dit dan door, dan kan hiermee rekening worden gehouden.

Er zijn foto’s van de vorige cursus te vinden op IkMaak Foto’s in Maastricht

Gereedschap:

Stekkerblok met overspanningsbeveiliging
Schuifmaat (electronisch)
Schroevendraaiers
Hotglue pistool
Kleine tangenset
Draadstripper
Breekmes
Vijltjes (vooral rondvijl)
Imbus voor M1,5-M3-M4-M5
Steeksleutel voor M3-4-8
Zaklamp
Pincet
Optioneel:
IJzerzaag
Soldeerbout/tin/etc
Dremel

Engelstalig:
IkMaak.nl organizes the second 3D printer building course in Maastricht, The Netherlands.
At this course the participants will build their own printer, for a total of 10 machines. We will build the Prusa Mendel, recently the most popular open source hardware 3D printer by the RepRap project. The design of the printer has changed a lot since our courses in february, so our machine will reflect that.
This weekend-course will be from 23-25 september 2011, with a info-meeting on the 10th of september.
We will have a videopresence with the designer of the Prusa Mendel, Josef Průša. This is a young Czech designer, who is a driving force in the project a.t.m. He has been invited to give a speech on the OSHW conference and Maker Fair New York, so he cannot be with us this time. Kliment and other community members will be coming over during the build weekend, and help participants build and tune their bots. Community members wanting to help out, can contact me at info at ikmaak dot nl. Also use this adress for other requests or offers 🙂 More info added soon, follow this page.

Published by

Ruben

Ruben is a tinkerer who since october 2009 helped on the RepRap project. He houses the first RepRap Museum, and with IkMaak he organised the first worldwide RepRap buildcourses. Over the years he has worked on many FOSS and OSHW projects.

One thought on “Tweede “IkMaak een 3D printer” cursus”

  1. Is er ook ergens een exacte onderdelen lijst te vinden van deze cursus? Ik heb deze prusa mendel van iemand gekocht, maar zou graag weten welke nozzle enz er op zit.

Leave a Reply