De eerste “IkMaak een 3D printer” cursus

Let Op! Volg deze pagina voor updates zodra deze beschikbaar zijn. (repost i.v.m aggregatie)

Nieuwe Cursus 23-25 september, zie deze link

Meer build-party info is te vinden op de Events pagina.

[youtube_sc url=qq7roeoTM9g]

English summary below, more info will be added soon.

Wat is een 3D printer? Met een 3D printer is het mogelijk tekeningen uit de computer om te zetten naar fysieke voorwerpen.

IkMaak.nl organiseert de eerste 3D printer bouwcursus in Maastricht. Bij deze cursus worden samen met de andere deelnemers en leden van de community tien 3D printers gebouwd, die de deelnemers daarna mee kunnen nemen voor eigen gebruik. De machines worden gebouwd in het weekend van 25-27 februari. Er is een introductiebijeenkomst voor deelnemers op 16 februari, waarin de te volgen procedure wordt uitgelegd. De onderdelen van deze printer worden door ons verzameld, zodat iedereen dezelfde kit gebruikt, en we samen kunnen werken om dezelfde machine te maken. Hierdoor kan zich in korte tijd een community vormen, die samen de ontwikkeling en het gebruik van 3D printers kan bevorderen. Doordat dit low-cost en op persoonlijke titel gebeurt, is deelname goedkoop, maar geheel voor eigen risico. Het ontwerp is door veel mensen in gebruik, dus het is wel een beproefd model. In Aken wordt deze cursus ook gegeven door de Leerstoel Informatica aan de RWTH Aachen University in samenwerking met IkMaak.nl. Hierdoor wordt ook ervaring opgedaan, en bevinden zich per maart 20 nieuwe 3D printers in de Euregio. Bij interesse kunnen ook vervolgworkshops worden georganiseerd.

Het onderwerp van de cursus: De RepRap Prusa Mendel
Het onderwerp van de cursus: De RepRap Prusa Mendel

Welke 3D printer?

Wij maken bij deze cursus gebruik van de Reprap printer. Reprap is een project waaraan veel mensen wereldwijd samenwerken om een 3D printer te ontwerpen en te bouwen. Op het moment is het populairste model de Prusa Mendel, een zo ver als mogelijk geoptimaliseerd ontwerp, dat veel sneller te bouwen is dan zijn voorgangers. Dit ontwerp is gemaakt door Josef Průša, een jonge Tsjechische ontwerper, die wij daarom hebben gevraagd om de geprinte onderdelen te leveren en mee te helpen bij het bouwen. Hij is er gedurende dit weekend bij, en helpt mee bij de instructie. Verder zijn er meer bekenden uit de community uitgenodigd, zoals o.a. Kliment, die de documentatie voor de Prusa Mendel verzorgt. Meer info hierover volgt.

Wat kan je met een 3D printer?

Met een 3D printer is het mogelijk tekeningen uit de computer om te zetten naar fysieke voorwerpen. Het voorwerp wordt opgebouwd uit een dunne plastic sliert, daar wordt een tekening mee gemaakt, en daarna een volgende tekening erbovenop. Hiermee bouwt het model zich laag voor laag op, totdat het de vereiste hoogte bereikt is.

Ontwerpen hiervoor zijn met 3D modelling te maken, of te downloaden op Thingiverse, een soort Wikipedia van voorwerpen. Hierdoor is het mogelijk ontwerpen van internet te downloaden, en die op de printer werkelijkheid te laten worden. Het modelleren is geen deel van deze cursus, maar bij interesse kan dit in een volgende cursus behandeld worden. Omdat het gehele RepRap ontwerp open source is, kunnen verbeteringen aan de printer vaak zelf uitgeprint worden, en zo wordt de printer steeds beter. RepRap is een van de meest vooraanstaande open source hardware projecten.

LET OP! De plaats in de cursus is beperkt, slechts 10 in totaal (2 deelnemers per machine is aanbevolen), en reeds deels ingevuld. Inschrijving is pas geldig als de kosten zijn betaald. Aanmelden/informatie vragen kan door middel van een mail naar sikko at gmx punt net.  Als de plaatsen zijn opgevuld proberen wij een lijst te maken voor een volgende cursus, dus geef ook aan of je hierin ook geïnteresseerd bent.

De belangrijkste info op een rijtje:

Wat: 3D print bouw-workshop

Waar: Maastricht

Data: Bouwen 25-27 februari, Introductiebijeenkomst voor deelnemers 16 februari in de avonduren

Aantal deelnemers: 10 machines, 1-2 deelnemers per machine.

Inbegrepen: Alle onderdelen voor de machine, 1 kg printmateriaal.

Zelf meenemen: Laptop, Gereedschap (gereedschapskit wordt snel gespecificeerd)

Praktische vaardigheden: Solderen, technisch inzicht, doorzettingsvermogen, precisie.

Waarschuwing: Alles is op eigen risico, wij doen ons best, maar zijn niet verantwoordelijk voor enig ongeval etc.

Waar moet je nog meer op letten? Het gaat niet om een commercieel produkt, maar om een door mensen bedachte en uitgevoerde kit. Hoe beter je m in elkaar zet, hoe beter hij print.

Opties: Gereedschap heeft niet iedereen, wij kunnen die ook proberen te kopen voor meedere deelnemers. Verder kunnen we ook materialen extra regelen, zoals printmateriaal, etc. Bij veel vraag is ook catering te regelen 🙂 Verder is het mogelijk te regelen om een deel van het soldeerwerk te laten doen, indien je geen ervaring met solderen hebt.

Projectpagina: Alle info is terug te vinden op: https://ikmaak.nl/eenblog/2011/01/31/3dprinter-cursus-maastricht/

Let op, deze pagina wordt regelmatig aangevuld, houd hem in de gaten.
Engelstalig:

IkMaak.nl organizes the first 3D printer building course in Maastricht, The Netherlands. At this course the participants will build their own printer, for a total of 10 machines. We will build the Prusa Mendel, recently the most popular open source hardware 3D printers by the RepRap project. This weekend-course will be from 25-27 february 2011. Also, in cooperation with and at Fablab Aachen (RWTH Aachen, Germany) there will be another of these courses, also building 10 Prusa Mendels. This will mean that in march there will be a group of 20 3D printers and operators in the Euregio. We decided to invite the designer of the Prusa Mendel, Josef Průša. This is a young Czech designer, who is a driving force in the project a.t.m. He and other community members will be coming over during the build weekend, and help participants build and tune their bots. Community members wanting to help out, can contact me at sikko at gmx dot net. Also use this adress for other requests or offers 🙂 More info added soon, follow this page.

Published by

Ruben

Ruben is a tinkerer who since october 2009 helped on the RepRap project. He houses the first RepRap Museum, and with IkMaak he organised the first worldwide RepRap buildcourses. Over the years he has worked on many FOSS and OSHW projects.

4 thoughts on “De eerste “IkMaak een 3D printer” cursus”

    1. Wij komen langs als er een groep in jouw buurt is, weet jij een aantal mensen in de buurt die mee willen doen, vertel het op info at ikmaak.nl, en er wordt een lijst aanmaakt voor een cursus bij jou in de buurt.
      Is deze lijst vol (10 deelnemers) dan gaan we zorgen dat er eentje komt!

Leave a Reply